En typisk dag på ølejr
Folk har forskellige døgnrytmer, nogen sover længe og andre er tidligt i gang. Morgenmad og frokost tager man derfor selv, når man bliver sulten.
I løbet af dagene håber vi, at der startes nogle fælles aktiviteter i tråd med ugens tema, som man kan vælge at deltage i.
Dagen er derudover præget af de aktiviteter, man nu finder på:
– enten hver for sig: Fx. læse en bog, male på en sten, gå på stranden eller gå en tur på haven og købe en is eller måske ligefrem bage en kage til alle eller gøre en dej klar til morgenmad næste dag
– eller sammen med en flok, der måske har lyst til at tage på opdagelse på øen, proviantere i Brugsen eller lave en bordtennisturnering
– eller fælles aktiviteter, der planlægges eller opstår spontant, og som man kan vælge at deltage i (lege, spil, yoga, kor, sampil, akrobatik eller?)
Ved aftensmaden samles vi. Dette er lejrens “fællesmøde” og her, der kan gives besked om kommende aktiviteter, mens regnskabsførerne kan give nogle praktiske informationer ift. indkøb, registrering af ankomst osv. Det er også her, ugen vælger 2 repræsentanter til årets øvaluering (generalforsamling) samt 2 revisorer, der ved lejrens afslutning om lørdagen godkender regnskabet.
Lejrens indretning
Lejrpladsen ligger på Sejerø Camping. Der er ca. 1,5 km. fra havnen til campingpladsen. Ca. halvejs kommer man igennem Sejerø By med den lokale Dagli´Brugsen.
Her er – udover vores lejrplads – nogle ældre campinghytter, to nye tinyhouses og campingområde samt område med fastliggere.
Ved campingpladsen får vi stillet et område til rådighed til parkering. Vi forestiller vi os, at lejrpladsen er delt op i flere zoner:
I teltzonen sover vi i de store fællestelte med plads til ca. 20 i hver.
I køkkenzonen, som er overdækket, laver vi mad og vasker op.
I opholdszonen, som ligeledes er overdækket og skærmet af for vind og vejr, spiser vi morgenmad, frokost og fælles aftensmad.
Det er formentlig også her, vi spiller forskellige brætspil (lejren har en del af de mest populære). Umiddelbart op af op af opholdszonen vil der være lidt sand og legetøj (spande skovle, biler små både osv.), så de mindste kan lege trygt i nærheden af de voksne.
I legezonen forestiller vi os, at der ofte er gang i bordfodbold og bordtennis, stigegolf, kongespil, petanque osv. Lejren har også diverse bolde, så mon ikke nogen sætter gang i en fodboldkamp, sætter net op til volley (måske på stranden) eller vi tager en gang rundbold eller “menneskestratego” efter aftensmaden.
I kreazonen under vil man under overdækning kunne bruge lejrens kreating som maling, tusser, papir, garn, perler osv. til alverdens projekter. Nogle sætter vi måske i gang sammen og andre går man bare selv i krig med, når man får lyst og inspiration.
Tæt på det hele er bålpladsen, hvor vi måske laver popcorn og snobrød på bålet og næsten garanteret hver aften (og nat) spiller guitar og synger sange.
Stranden ca. 300 meter væk fra lejrpladsen er med både sand og sten. Lidt væk ligger der en badebro, hvorfra man kan komme ud til mere ren sandbund. I godt vejr bader vi, slikker sol og sejler måske en tur i lejrens kajakker eller øver os på et paddleboard.
Den gode pakkeliste
Nedenfor ser du en liste over ting, som er særligt gode at huske til en ølejr (vi går ud fra, at du selv har styr på antal strømper og underbukser!)
- Liggeunderlag/luftmadras/madras
- Dyne/sovepose (evt. hovedpude)
- Solcreme
- Gummistøvler og regntøj (hvis vejrudsigten lægger op til det)
- Lommelygte
- Varme trøjer, der gerne må tåle lugten af bål
- Evt. en let jakke
- En bluse at sove i (evt. ski-undertrøje)
- Badetøj
Hvad skal du ikke pakke…
På øen er der en masse remedier og faciliteter til en sand ølejruge. På listen forneden ser du nogle af de ting, som er at finde på øen:
- Bordfoldbold, stangtennis, bordtennis, stigegolf, petangue, volleynet, fodboldmål – og diverse bat og bolde
- Borde og bænke
- Masser af brætspil, kort, backgammon, skak osv. – nogle i bedre stand end andre
- Lidt sandlegetøj og fiskenet
- Service (bestik, tallerkener og kopper/glas) samt diverse køkkenudstyr
- Høje stole til de små, en potte og plastkar til at bade de mindste
- Petroleumslamper til belysning i køkken og opholdsområdet
- En masse krea-artikler så man kan male, tegne, perle, nørkle og knytte
- Surfboard, og paddleboard, kajakker (havkajakker og sit on top)
- Redningsveste til alle størrelser (fra TRYG-fonden), hjertestarter og diverse førstehjælpsudstyr (plaster, forbinding, renseservietter osv.)
Sammen om Sejerø
En ølejr-uge består udelukkende af dét fællesskab, der stabler den på benene. I en ølejr-uge er det derfor vigtigt med mod og nysgerrighed på at lære nye mennesker at kende, samt en åbenhed til at tage nye ind i flokken. Det stiller krav til nye såvel som garvede.
Du kan vælge at komme alene, sammen med venner, din kæreste, dine børn, dine forældre, eller en helt anden! Når du/I sidder ved bålet, deltager i en aktivitet eller går med på madholdet eller opvaskeholdet, kommer I helt automatisk til at lære folket at kende.
Vi mødes også udenfor sæsonen eks. til vores grill-arrangement i Nørrebroparken, fredagsbar eller julefrokost, hvis nogen tager initiativ til en sådanne. Du kan få overblikket over årets forskellige arrangementer under begivenheder på vores facebookside.
Hvad må man ikke..?
Vi forventer selvfølgelig, at alle bidrager positivt til fællesskabet og passer godt på hinanden og omgivelserne.
Der skal være plads til alle, og derfor skal man være stille i soveområdet, mens der må forventes snak og musik i opholdsområdet.
Ellers er der stort set ikke noget, man ikke må, dog er der nogle enkelte, men vigtige regler:
- Der må ikke medbringes hunde eller andre husdyr på ølejren
- Man kan ikke sove i eget telt
- Der må under ingen omstændigheder tændes ild i teltene
- Det er ikke tilladt at sælge ting eller ydelser såsom behandlinger. Kun hvis der indgår konkret materiale i ugens aktiviteter, kan der være tale om brugerbetaling på enkelte ting – fx knive eller t-shirts
- Ingen højtalere i lejren (med mindre de er en del af en fælles aktivitet)
Regnskabsføreren kan bortvise deltagere, der opfører sig på en måde, der er til gene for andre deltagere, øens natur og beboere eller gæster.
Med Praktiske Briller…
Pligter og opgaver
I løbet af ugen er der en række praktiske opgaver, der skal gøres:
- Toiletter og bad rengøres hver dag
- Opvasken skal tages 2-3 gange om dagen
- Der skal være madhold til hver dag, som planlægger, bestiller og kokkererer aftensmaden.
- Brænde skal hugges til aftenens lejrbål
- Der ryddes løbende op i spise- og kreaområde og på resten af lejrområdet
- Petroleumslamper rengøres, fyldes op med olie og væger
Alt bæres af fællesskabet, og grundet den flade struktur uden planer, lister og ansvarsområder, er det et fælles ansvar, at ovenstående opgaver udføres. Sker det eks. at opvasken har vokset sig stor, er det god stil at samle et opvaske-hold af 3-5 personer og gå i krig med opgaven. Ligeså med de andre opgaver.
Aftensmadsholdet
I lejren findes en seddel over de forskellige dages køkkenhold. Holdene er ikke lavet på forhånd, og vi har derfor et individuelt ansvar for at skrive os selv på. Madholdet har tre opgaver:
- At tjekke status på madvarer og praktiske artikler (sæbe, poser, kaffe, brød osv…). Tjekket munder ud i en indkøbsliste, som afleveres til regnskabsførerne, som står for selve madbestillingen
- At kokkerere aftenens måltid.
Bad og toilet
Campingpladsen har rigtig fint bade- og toilethus, som vi benytter mod at rengøre dem dagligt.
Sovefaciliteter
I lejren finder vi 5-7 store fællesstelte, hvor vi sover. Når man ankommer på øen, finder man sig blot et telt med plads i og folder sit sovegrej ud (man skal selv medbringe noget at ligge på, og noget at sove i/under).
På ølejren bruger vi de fælles sovefaciliteter, og det er ikke tilladt at medbringe eget telt.
Øvrige praktiske oplysninger
Vi er en el-fri lejr i den forstand, at vi ikke har nogen strømstik, som vi deltagere kan benytte sig af. Vi har dog el til regnskabsførernes PC, køleskabe og ovn. Lys om aftenen sker derimod ved de hyggelige petroleumslamper og lyset fra bålets flammer.
Regnskabsførere og Igangsættere
På trods af den flade struktur har vi to roller, som skiller sig ud: Regnskabsførere og Igangsættere.
Regnskabsførerne sørger dels for at registrere deltagerne i regnskabssystemet (hvilket typisk efter aftensmad, hvor nye skal henvende sig til ‘regnskabsførerbordet’ i lejren), og dels for at bestille madvarer. Det er dog madholdets opgave at tjekke op på lejrens status ift. madvarer og praktisk varer (såsom sæbe og skraldeposer) samt udarbejde en ‘indkøbsliste’ til regnskabsførerne. Hver af ugerne har to regnskabsførere.
Igangsætterne står for at igangsætte aktiviteter, som er i overensstemmelse med ugens tema. Typisk vil igangsætterne også stå for afviklingen af aktiviteterne, men deltagere kan ligesåvel starte aktiviteter såsom en volleyball- eller bordfodboldturnering. Det kan endda være, at du kan få hjælp af igangsætterne, hvis du skal bruge nogle særlige redskaber til aktiviteten.
I 2025 har vi ikke egentlige igangsættere, men håber på, at mange vil bidrage med aktiviteter.